BEYİN VE HEDEFLERİN ÇELİŞKİSİ & KİTAP ÖNERİSİ

 Beyin ve hedefler çelişkisi adlı bir başlık ne anlatıyor olabilirdi? Biraz bu konuyu açalım. Beyin uzmanı HENÜZ değilim. Ancak çılgın bir sinirbilimi tutkunuyum. :) Yazının sonunda kitap önerilerim olacaktır.

  Beyin kimyasal yapısı, gizli kanalları, uzanabildiği hücreler, dokular, kaslar... ile yeterince ilginç ve büyüleyici bir yapı. Günlük hayatta düşüncelerimiz, duygularımız, yapmak istediğimiz ya da yaptığımız eylemler doğrudan bu yapıyla ilgilidir.
  
    İnsanlar olarak 21.yy akıl çağında birçok yeni duruma, hızlı şekilde uyum sağlamak durumdayız. Bu durumlardan biride hedefler koymak, hedefin için çalışmak ve yola devam edebilmek. Küçük yaşlardan itibaren amaçlarımızla olan bir savaşımızın olduğunu da kabul etmek gerekiyor. Bunlar en basit amaçlardan en karmaşığa doğru yol alıyor bazen de denge bozulabiliyor. Ve hangi yaşta olursanız olun amaçlarınıza takılıp, adım atamadığınız bir dönem olacaktır.Oysa istiyorsunuz ama adım atamıyorsunuz. İşte tam da burada beyin devreye giriyor. Beyninizin frontal lobu sağlamsa ve size inanıyorsa bu dengesizlik dengeye dönüşebilir:)Ancak beyninizi doğru kanallardan besleyemiyor, kontrol edemiyor ve düşünce sisteminizi geliştiremiyorsanız bu denge durumuna ulaşmak zor olacaktır. Bu seferde yapmayı isteyip yapamadığınız hedefleriniz ve ulaşmak isteyip ulaşamadığınız yollarınız olacaktır.Peki frontal lobumu nasıl geliştirebilirim? 

1. İlk olarak doğru beslenmeli ve sağlık kontrollerinizi aksatmamalısınız. Detay vermeye çalışmam etik olmaz çünkü bir doktor değilim. :) ( sağlıklı beyin kimyasallarııı)
2. İstek kontrolü yapmalısınız. Hedefleriniz ne kadar ölçülebilir ve ne kadar size uygun? Gerçekten kendinizi tanıyor musunuz? Yol alırken kendinizden ve koşullarınızdan kaynaklanan engeller neler? Hedefe ulaşmak mı yoksa o süreç mi önem verdiğiniz? Ne yapmak istiyorsunuz ve ne yapıyorsunuz?
3. Süreç değerlendirmenizi yaptıktan sonra zihninizi yeniden hazırlayın ve bir plan yaparak başlayın. Başladıktan sonra beynin çelişkisi burada devreye girerek sizi yolunuzdan çıkarmak için çeşitli zihinsel uyarıcılar gönderecektir. Bu uyarıcıları doğru kontrol etmek için kendinize telkinler vermeli ve basit hatırlatmalar yaparak ( dikkatini dağıtma, hedefe odaklan vb. ) süreci kontrol etmeye çalışmalısınız.

4. Vazgeçmeden beyninizin dikkat dağıtıcı uyaranlarına kulak vermeden yola devam edin. Süreç içinde alışkanlık kazandığınızı ve beyninizin karşınızda değil, yanınızda olduğunuzu gözlemleyeceksiniz. Tüm bu işlemler kontrol yeteneğinizi ve baş etme becerinizi geliştirmeye yardımcı olacaktır. Ama asıl iş sizin kararlı olmanızla başlıyor ve ilerliyor.  Not defterinizle, ajandanızla ya da bir kağıtla kendinizi gün gün takip edin ama saat saat değil çünkü bu pek mümkün olmayabilir:) 

 Kısa bir motivasyon yazısı yazdım belki de ama unutmayın yol sizin yolunuz, almak istediğinizi alın ve kendi bilişsel stratejilerinizle ilerleyin. Beyninize iyi davranın, kontrol edin ve ona güvenin :)

beyin ile ilgili görsel sonucu



Kitap önerisi :

 Brain UP- Dr. John B. Arden. ( daha sonra değerlendirme yazısı yazmayı düşünüyorum).
 Beyin yönetmeni- Nedim Güzel ( motivasyon sağlayan, detay anlatmayan bir kitap).
 Beynin Gizli Hayatı- Davıd Eagleman 
 Beyin senin hikayen- Davıd Eagleman
 Ya bir yol bul ya bir yol aç ya da yoldan çekil- Mümin Sekman


                                                                                                     ✏E.İ.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NÖRONLARI TANIYALIM , FİZYOLOJİK PSİKOLOJİ,BEYNİMİZ,SİNİR SİSTEMİ #2

NÖRONLAR-SİNAPS , FİZYOLOJİK PSİKOLOJİ, SİNİR SİSTEMİ.BEYİN #3

İNSANIN KÜÇÜK EVRENİ BEYİN VE FİZYOLOJİK PSİKOLOJİ GİRİŞ #1